AŞKIMIZIN GEMİSİ FINDIK KABUĞU

AŞKIMIZIN GEMİSİ FINDIK KABUĞU

Blog Single

AŞKIMIZIN GEMİSİ FINDIK KABUĞU - 1991
Hangi Aşkımızın Ne Gemisi Niye Fındık Ne Kabuğu?

1988 Haziran'ı Ortaoyuncular'ın ilk Karadeniz turnesi. Ankara'dan Samsun, devrisi gün Çarşamba, sonraki gün Ünye! Turnede miyim, çocukluğumda bir gezintiye mi çıkmışım? Yıllar ve günler ve mekanlar ve insanlar birbirine karışıyor. Rukiye hanımın torunu büyümüş de tiyatrocu olmuş da, turneye geliyor, anneannesinin mısır unu satıcılarıyla kavga ettiği pazar yerinin karşısındaki sinemaya. Rukiye hanımın torunu geliyor diye büyük temizliğe girişmiş sinemacı. Yoksa, konser monser geldiğinde böyle temizlenmiyor bu sinema. Zaten Ünye'ye tiyatro gelmeyeli çok yıllar olmuş. Bizim uşak geliyor diye doluyor sinema. Her zamankinden çok başka bir Ferhangi Şeyler, salonda herkes tanıdık. İşte Kamuran Abla, işte Şeker Yenge, derken Sevil Abla ve Yılmaz Ağbi, Avukat Hasan Ağbi, Eczacı Yusuf Ağbi, Ümran Abla, Osman Bayraktar... Sanki birinin yaşgünü ben de çıkmış komiklik yapıyorum...
- Yürü bakiim Ferhan, Miralay Hasan Bey gibi!
diyorlar. Ben de onun gibi yürüyorum. Hepsi gülüyorlar:
- Bi alem gı bu uşak!
1956'larla 1988 birbirine karışıyor. Bir yandan oynuyorum oyunu, bir yandan gidip gidip geliyorum yılların arasında...
Devrisi gün oyun Ordu'da. Kahve içiyoruz Osman Bayraktar'ın yazıhanesinde. Yola çıkacağız, Osman bırakmıyor. Sabah sabah ne işim varmış benim Ordu'da? Üstelik benimle tanışmak isteyen biri var, senaryolar yazıyormuş. Osman ona söz vermiş, tanıştırırım diye. Çıkıp geliyor Cihan Öksüz, senaryoları yanında yok. Meğer senaryoları kafasının içinde! Bu senaryoların daktilo ile dosya kağıdına yazılması gerektiğini belirtiyoruz Cihan Öksüz'e, herkesle uzun uzun öpüşüp ayrılıyoruz Ünye'den. Ve Cihan Öksüz konusununda böylece kapandığını sanıyoruz.
Aylar sonra, yağmurlu bir gün, Küçük Sahne'ye kocaman bir zarf geliyor. Eyvah, Cihan Öksüz kafasındaki senaryoları kağıda dökmüş! Ne Ünyece, ne de Türkçe! Kimi skeçler! Anlaşılan bu Cihan bu konuda kararlı... Skeçlerden biri ilgimi çekiyor, adı LİSTE! Kız evinden oğlan evine bir düğün masraf listesi gelmiş, o kadar!
Oturup bir mektup yazıyorum Cihan Öksüz'e, LİSTE skecini bir oyun haline getirmesi ve bunu tamamen Ünye lehçesiyle yazması için. Oyunun iskeletini de belirliyorum: Kızı istemeye gitsinler, vermesinler, oğlan kızı kaçırsın, kızın babasıgil aşıkları vurdursun dağın başında, the end!
Sonunda Cihan Öksüz'ün iki kez yazdığı bu oyunu ben iki kez temize çekiyorum ve oyunun Fransızca ismi LİSTE yerine Cihan Öksüz'e hiç sormadan oyunun adını AŞKIMIZIN GEMİSİ FINDIK KABUĞU koyuyorum. Cihan Öksüz gazeteden öğreniyor oyunun ismini.
Halk ozanı Trabzonlu Saffet Genç'le tanışmamız oyunun başlamasına onbeş gün kala! Birdenbire bu oyunun Saffet Genç'siz olamayacağına karar veriyoruz. Aysel, Bodrum'un Gölköy'ünde yapıyor, kız evi ve oğlan evi panolarını...
AŞKIMIZIN GEMİSİ FINDIK KABUĞU, Ortaoyuncular dağarında bizden bir çeşni, bir özgün deneme.

Aşkımızın Gemisi Fındık Kabuğu
prömiyer: 09.02.1991 / Ses - 1885

yazan: Cihan Öksüz - Ferhan Şensoy
yöneten: Ferhan Şensoy
müzik: Saffet Genç
dekor: Ferhan Şensoy
panolar: Aysel Okçabol
butafor: Ali Ortaköylü
ışık: Erbil Çeviker
yönetmen yardımcıları: Canan Yüksek, Serap Günaydın
giysi: Ortaoyuncular
teknisyenler: Erol Eratlar, Suat Tepe, Yücel Şahin, Hüseyin Ulaş, Mustafa Şahin, Kemal Bigeç, Ali Yılmaz
fotoğraf ve program dergisi: Hezarfen Fotografya

gibi yapanlar
Kemençeci: Saffet Genç
Rıfkı: Erol Günaydın
Portakal: Canan Yüksek
Şaziye: Figen Tosun
Şaduman: Neslihan Kılıç
Dumrul: Bican Günalan
Davut: Ferhan Şensoy
Kiraz: Tülay Özkan
Kasım: Celal Belgil
Abdi: Ali Çatalbaş
Bacanak: Caner Alkaya
Yeter: Serap Günaydın
Dökül: Derya Baykal Şensoy
Şehri: Şükran Elmalıoğlu
Şaban: Yunus Özsomer
Pamuk: Demet Akbağ
Yavaşağa: Münir Özkul
Sali: Rasim Öztekin
Kezban: Şükran Dedeman
Muhtar: Parkan Özturan
Şoför: Özkan Aksu

Oyun Görselleri